De Nederlandse woningmarkt zit op slot omdat potentiële kopers moeilijker aan een hypotheek kunnen komen en omdat er nog altijd geen definitief besluit is genomen over de hypotheekrenteaftrek. Volgens het Begrotingsakkoord 2013 zal voor nieuwe hypotheken de betaalde rente alleen aftrekbaar zijn als het een lening betreft die gedurende de looptijd volledig wordt afgelost. Dit wetsvoorstel wordt echter pas na de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september ingediend.

De Vries zou graag zien dat eerst alles op alles wordt gezet om de economie vlot te trekken. ,,Er moet weer vertrouwen komen in de toekomst, waarbij we zullen moeten accepteren dat het groeiniveau lager zal zijn dan een paar jaar geleden.” In het kielzog van economisch herstel moet er een plan van aanpak komen voor de woningmarkt, waaraan vervolgens jarenlang niet getoornd wordt.

Geen herstel

BAM is door een verdere verslechtering van de woningmarkt dit jaar somberder geworden ten aanzien van de komende jaren. Het bedrijf ging ervan uit dat de malaise tot de tweede helft van dit jaar of de eerste helft van 2013 zou aanhouden. Inmiddels ziet het bedrijf geen herstel tot eind 2014, begin 2015. Daarbij zullen de gemiddelde huizenprijzen met nog eens 10 tot 15 procent dalen. Dat betekent een prijsdaling van 25 à 30 procent ten opzichte van 2008.

Met het oog daarop besloot BAM zijn vastgoedontwikkeling en zijn landbank (grond waarop in de toekomst gebouwd kan worden) met in totaal 398 miljoen euro af te waarderen. De Vries ziet ,,op termijn” kansen op de woningmarkt, onder meer omdat de bevolking groeit en er in Nederland niet op voorraad is gebouwd zoals in Spanje.

BAM leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 251 miljoen euro, terwijl BAM in de eerste zes maanden van 2011 nog een winst boekte van 66 miljoen euro. De omzet kwam uit op 3,46 miljard euro, een fractie lager dan de 3,55 miljard euro in de eerste helft van 2011.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl